alfreed birney yournael van cyberney

Alfred Birney
Yournael van Cyberney
polemisch proza
Uitgeverij In de Knipscheer
Haarlem 2001
Paperback 320 blz. 13 x 20 cm
omslagontwerp Kilian Anders
ISBN 90 6265 472 X
Uitverkocht, bewerkt in Zwerfpost

Postkoloniaal jaarboek met zeer gevarieerde columns, verhalen en polemische stukken, die een boeiend en eigenzinnig beeld geven van een ‘schrijver tussen twee culturen’.

Toen de CPNB bekendmaakte dat een Engelstalige megaseller-auteur het boekenweekgeschenk anno 2001 zou verzorgen, klom Alfred Birney direct in de pen. Hij was zeker niet de enige, maar hield zijn pen wel het langst in gif gedoopt. Onder een pseudoniem afgeleid van zijn familienamen Sie & Birney startte hij een weekjournaal op het Internet: het Yournael van Cyberney.

Na zijn galspuwerij op de CPNB begon Cyberney onder meer de smaakmakers van de Nederlandse èn de Indische literatuur op de korrel te nemen. De gebundelde stukken geven een boeiend beeld van een schrijver tussen twee culturen. Hij beschrijft die thematiek in alle toonaarden – spottend, ernstig, hilarisch, humoristisch, lyrisch, ironisch, sarcastisch – via columns, verhalen, essays en polemische artikelen naar levendige verslagen van zijn bezoek aan literaire conferenties in Amerika en Indonesië.

Fantastisch… een dijk van boek. – Indisch Wetenschappelijk Instituut

Een meesterwerk… – De Contrabas

Een boek propvol oorspronkelijke gedachten dat van een enorme betrokkenheid getuigt bij goede literatuur in het algemeen en goede, maar veronachtzaamde, literatuur uit de voormalige Nederlandse koloniën in het bijzonder. Enorm welbespraakt en met veel humor trekt hij ten strijde. – Pasarkrant