Veldmaarschalk KPN

alfred birney Een van de grootste blunders die de overheid ooit maakte is bij de privatisering van de PTT aan de KPN het hele netwerk cadeau te doen. De privatisering op zich was zo erg nog niet, dat was gewoon zoiets als zeggen: ‘Ga jij maar op jezelf wonen.’ Dat krijgen velen dagelijks te horen, om welke reden dan ook. Maar mij lijkt niet dat iemand te horen krijgt: ga jij maar op jezelf wonen, hier heb je mijn huis, geluk ermee.

Dat gebeurde KPN wel. Het hele netwerk was al lang en breed afbetaald door ons gebel naar mam, tante en opa, dus KPN wreef zich verlekkerd in de handen. Beter was geweest dat de overheid het netwerk bij de staat had gehouden. Die had kunnen zeggen: ‘Iedereen, KPN incluis, die er gebruik van wil maken, betaalt evenveel aan huur van het netwerk.’ Dan had je dat gedoe niet gekregen met allerlei aanbieders die thans hun eigen netwerken aanleggen. Nu ligt er zoveel spaghetti onder de bestrating dat je er bijna geraspte kaas overheen zou willen strooien.

KPN melkt sinds jaar en dag het netwerk uit en zodra de concurrent een beetje sterker wordt, verlaagt KPN de prijzen even. Goed, niks aan te doen. Maar die wolven van KPN willen meer, meer, meer. Ze zijn intussen doodleuk begonnen met de handel in onze persoonlijke gegevens. Kunt u zich herinneren dat KPN dat u iets heeft gevraagd? Nee? Nou, ik ook niet. Wel is het zo dat wij onlangs een briefje op A-5-formaat kregen waarin staat dat ‘gebleken is dat niet voor iedere klant duidelijk is wat de status is van “Telefoonnummers met Beperkte Bekendheid”, in het spraakgebruik ook wel ‘Geheim Nummer’ genoemd’.

Tjonge, wat een aanhef. Heeft u dan nog zin om zo’n berichtje uit te lezen? Nou, ik zou het toch maar doen. KPN zegt dat ooit geen naam-, adres- en woonplaatsgegevens aan derden beschikbaar werden gesteld. ‘KPN is echter meegegaan met de ontwikkeling in de maatschappij ten aanzien van marketingcommunicatietechnieken.’ Dus vinden ze dat uw genoemde gegevens aan derden ter beschikking mogen stellen. Lees: verkopen.

Wat zou die maffia daar nou aan verdienen? Hoezo is het ‘in het belang van de klant, die door het beschikbaar zijn van accurate en actuele gegevens, toegang krijgt tot voor hem interessante commerciële informatie’? Wat bedoelt u, Veldmaarschalk KPN? Kunt u zich misschien nader verklaren? Nee, hè? Fijn dat u ons niettemin in de gelegenheid stelt bezwaar te maken tegen deze zoveelste streek van een kapsones monopolist! Wat is u ons toch weer goed gezind! Inmiddels zit ik zeker ergens in een dossier van lastige klanten die zo nodig hun adres geheim willen houden, hè? Zeg, waarom zet KPN haar fysieke adres eigenlijk niet onder dat bericht? Een postbusnummer is louche, ordinair, dubieus. En wat doet KPN eigenlijk met de poen die aan de verkoop van onze gegevens wordt verdiend? Mensen ontslaan zeker.

Haagsche Courant, vrijdag 10 september 2004