Patatje boek

alfred birney Die troel van een, pardon, effe wennen aan een ‘betamelijke’ columnstijl, ik bedoel Hare Excellentie madame Jorritsma, zijnde demissionair minister van economische zaken, liet eergisteren weten dat de vaste boekenprijs passé is, aangezien deze geen garantie biedt voor meer literair aanbod. Nou kwam er wel vaker allerlei onzinnigs uit de mond van Hare Excellentie, die als lezer waarschijnlijk nooit het Donald Duck-niveau is ontstegen, dus dit kan er aan het einde van haar ambtstermijn ook nog wel bij.

Voor wie niet verder kijkt dan de boekentoptien lang is, kan het topje van de boekenberg best tussen de pudding en voorgebakken patat bij de Konmar worden geplempt. Dan kan de klassieke boekhandel in de stad tenminste met de grond worden gelijkgemaakt door de bulldozers van MacDonald’s.

Wie wil weten hoe cultuurbevorderend de ‘vaste boekenprijs’ is, moet niet Hare Excellentie consulteren, want die heeft maling aan het behoud van de Nederlandse boekencultuur én taal. Beter Aad Nuis hierover een pagina in deze krant laten volschrijven.

Als op de Nederlandse boekenmarkt de fastfoodwet wordt losgelaten, kan de helft van de boekhandels er een snackafdeling naast beginnen om de kosten te dekken voor een ruim boekenaanbod. Nieuw talent zal eerst als centerfold de Playboy moeten sieren, wil het kans maken op een debuutje. Van ons, Nederlandse schrijvers, kunnen er zó negen van de tien naar de bijstand dan wel columns gaan schrijven, wat nou ook weer niet direct de grootst denkbare vrijheid inhoudt die voor een schrijver is weggelegd.

Haagsche Courant, vrijdag 26 april 2002