Paranoia?

alfred birney Een jonge vrouw komt bij de politie te werken en scant er bestanden af op personen van joodse komaf. Ze ‘filtert’ er allerlei vertrouwelijke informatie uit, want wie weet staat vandaag of morgen de Derde Wereldoorlog voor de deur en begint er een nieuwe holocaust. Ze zullen iedereen met een joodse achtergrond opsporen, met jodensterren behangen en weg laten voeren naar vernietigingskampen. Zo ging het kortgeleden – ja, kortgeleden – in de jaren van de Tweede Wereldoorlog en zo zal het straks wéér gaan.

De vrouw is inmiddels een 28-jarige rechercheur bij het IRT-kernteam Noordoost Nederland en loopt tegen de lamp. Het Openbaar Ministerie eist drie maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur, aldus de HC van gisteren. Een psychiatrisch rapport meldt dat de vrouw ‘handelde uit een obsessieve religieuze gedrevenheid’.

Zullen haar grootouders misschien de jodenvervolging hebben meegemaakt? Is deze vrouw misschien van de derde generatie? Dan vormt ze met haar gedrag het levende bewijs van hoe zeer oorlogstrauma’s generaties lang kunnen doorwerken. In dat geval past hooguit een berisping. En voor haar aanklagers een leesstraf van 120 uur over de holocaust in een leescel in de KB, ter aankweking van enig mededogen.

Hoe dan ook, die vrouw is helemaal niet ziek. Als je je ogen en oren goed de kost geeft, zou je toch bijna gaan vrezen dat een stel écht zieke geesten geheime plannen smeedt om ‘alles wat hier ooit binnengekomen is’ via de vuilverbranding naar de maan te schieten.

Haagsche Courant, woensdag 24 april 2002