Ook Indonesiërs vergeten niets

Het nieuws wordt niet bijzonder breed uitgemeten. De NCRV komt met een reportage, maar het NOS journaal wordt niet gehaald. Googles standaard nieuwspagina maakt er ook geen gewag van. Uiteraard niet: Google filtert en displayed het meest gelezen nieuws. Het is ook geen goed idee om Googles standaard nieuwspagina als krant te gebruiken. Dit terzijde.

Ik hoorde het nieuws op BNR Nieuwsradio, terwijl ik stond te koken. Tien Indonesiërs hebben vandaag de Nederlandse staat officieel aansprakelijk gesteld voor de moord op hun familieleden. De moordpartij vond plaats tijdens de – ik haat deze term – Politionele Acties na de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat Indonesiërs officieel de Nederlandse staat aanklagen, volgens de Nederlandse advocaat van de Indonesiërs uit geldgebrek en onwetendheid over de mogelijkheden daartoe.

Eerst maar even naar die achterbakse term Politionele Acties. Ad van Liempt noemt die Een mooi woord voor oorlog in zijn gelijknamige boek, dat als ondertitel heeft Ruzie, roddel en achterdocht op weg naar de Indonesië-oorlog. Het boek verscheen bij de Sdu in 1995. Een search op Antiqbook geeft momenteel één tweedehands exemplaar. Verplichte kost voor onze nationale historicus Geert Mak.

Bij de tien Indonesiërs die de Nederlandse staat aanklagen, zit wellicht de vrouw Imih, die op 16 augustus jl. al een Nederlandse krant haalde met haar verhaal waarin haar man zich op de 9e december 1947 als vrouw vermomd zijn huisje verliet. Later werd ze wakker van geweerschoten. Haar man werd teruggevonden in een rijstveld, doodgeschoten door Nederlandse soldaten, die in het dorp Rawagede op zoek waren naar vrijheidsstrijders.

Hoe gaat deze zaak aflopen? Wat voor invloed zal ze krijgen op het beeld dat Indonesiërs van Nederlanders hebben? En andersom: hoe zal de gemiddelde Nederlander tegen deze zaak aankijken? Zal er überhaupt over worden nagedacht? Zouden onze geschiedenisboeken uiteindelijk toch nog herschreven worden? Dat gezeik over die hongerwinter weten we onderhand wel.