Obama is niet zwart, hij is café-au-lait

Bij de inauguratie van mijn nieuwe website wil ik even opmerken dat de 44e president van Amerika niet zwart is. Zijn vader was zwart, zijn moeder blank, dus Obama is multi-etnisch. Zulke mensen heten mulatten in Amerika, maar misschien is dat onderhand wel net zo ouderwets als halfbloed in Holland. Indo’s wensten zo niet langer genoemd te worden maar gezien de vele raciale kruisbestuivingen noemen veel multi-etnische kids zich tegenwoordig gewoon halfbloedje. Klinkt meer als een koosnaam dan halfbloed. Dit terzijde.

Gezien Obama’s levensloop (Hawaï, Indonesië, Noord-Amerika) en zijn aanraking met verschillende culturen, talen en godsdiensten, is Obama ook nog multicultureel te noemen. Multiculturaliteit is geen logisch gevolg van multi-etniciteit. Je kunt bijvoorbeeld als gemengd Kaapverdisch-Nederlands geboren worden maar een puur Hollandse opvoeding krijgen (ja, die bestaat nog). Misschien kun je Barack Hussein Obama II het best een kosmopoliet noemen. Hij is geboren onder het zodiakteken Leeuw, dat ben ik ook, dus dat zit wel goed (smile). Zijn Chinese teken is Os, dat is toevallig mijn reisgezel (ik ben geboren in het uur van de Os – second smile). Alsof de hemel een wil heeft, staan we aan de vooravond van het jaar van de Os. Dat begint aanstaande maandag op 26 januari 2009. Volgens Theodora Lau krijgt de Os een goed jaar, al zullen zijn plannen wat vertraging kunnen ondervinden (Uit: Chinese astrologie; het handboek – Theodora Lau; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht: 1981/1999). Mij lijkt dan ook niet dat Obama wel even de chaos die zijn voorganger buytengaets heeft gesticht, zal kunnen opruimen.

Het valt te hopen dat Obama niet door de een of andere idioot overhoop geschoten wordt. Een politicus die zó mateloos populair is, die loopt per definitie dat gevaar. Ik schrijf dit op het moment waarop Obama zo vermetel is zijn limousine uit te stappen en zwaaiend naar de menigte een stukje gaat wandelen, zijn vrouw naast zich. De CNN-verslaggevers houden de adem in. Dat is nog gevaarlijker dan wat Kennedy deed: rijden in een open auto, toen hij in Dallas doodgeschoten werd. Dat was in 1963, het jaar van het vredelievende Konijn nota bene (ik val onder dat Chinese teken – third and last smile).

Opvallend is dat niet alleen blanken maar doorgaan met roepen dat Obama zwart is. Nee, hiermee lijken de zwarten zelfs voorop te lopen. Vooruit dan, Obama oogt zwart, dus voor de zwarte gemeenteschap is het kennelijk makkelijker zichzelf in deze charismatische leider te herkennen. Racisme begint uiteindelijk bij het uiterlijk, daarna volgt de rest van de beeldvorming en de clichés die daaruit voortkomen. Maar nogmaals, Obama is niet zwart. Natuurlijk hebben zowel zwarten als blanken er baat bij hem zwart te noemen. Beide groepen hebben wat in te halen. Zwarten willen gelijkwaardigheid, die er, ondanks Obama’s verkiezing, nog lang niet is. En blanken willen van hun schuldgevoel af, waar ze nog wel even mee bezig zijn.

Een cynicus zou ook nog kunnen zeggen dat het voor blanken makkelijker is een zwarte af te poeieren dan een blanke-zwarte als hij zijn werk niet goed doet. Door zijn deels blanke afkomst eenvoudig te negeren, hoeven ze zelf niet in de spiegel te kijken. Maar: negeren ze die blanke afkomst eigenlijk wel? Het is wel heel opvallend hoeveel blanke Amerikanen met vlaggetjes staan te zwaaien, al zijn het vooral de vrouwelijke kiezers die de man in het zadel hebben geholpen.

Hoe dan ook: de mulatten lopen fijn de kans mis om eens in de schijnwerpers te staan. Ik voel natuurlijk met ze mee, want ik ben ook een etnisch en culturele mix. Zodra de mensen, met de massamedia voorop, ergens geen duidelijk etiket op kunnen plakken, wordt het allemaal te moeilijk voor ze. Toch wordt het allemaal café au lait in de toekomst. Obama is het al.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog