Jij niet

Het wordt bijkans gebracht als ongekend nieuws: discotheken discrimineren op grote schaal. De Haagse Jongerenraad ontdekte dit bij een onderzoek onder jongeren naar hun ervaringen in het Haagse uitgaansleven. Gut. Nu gaan ze ook nog eens een extra onderzoek instellen. Om tot de conclusie te komen dat Jan de Portier weinig anders doet dan naar iemands uiterlijk kijken. De een mag erin. De ander mag er niet in. Waarom? Uw kop staat ons niet aan.

In de jaren zestig hadden Indo’s gelazer in het uitgaansleven. In de jaren zeventig Molukkers. Jaren tachtig Surinamers. Jaren negentig Turken, Marokkanen. Nu: Antillianen en overigen. Even afgezien van hippies, freaks, punkers, maanmannetjes en dergelijke buitenaardse wezens heeft etniciteit altijd een belangrijke rol gespeeld bij het toelatingsbeleid van Jan de Portier.

Thans verandert het accent naar de mondiale trend. Je bent zo ongeveer christelijk, al dan niet praktiserend, dan wel islamiet. Homo’s, die al eeuwen worden vervolgd, mogen nu even als mascotte fungeren in de koude oorlog tegen de islam. Zo worden minderheden door de meerderheid tegen elkaar uitgespeeld. Tot de meerderheid behoren zij die zich zonder meer ‘wij’ kunnen noemen. Die er geen benul van hebben ergens niet welkom te zijn.

Wat te doen als je ergens niet welkom bent? Je monstert de portier met een verachtelijke blik en wendt je af. Bedelen om toegang is voor desperado’s. Dansen op straat heeft ook wel iets. De straat is van ons allemaal. Nou ja, bij wijze van spreken.

Haagsche Courant, woensdag 1 mei 2002