Exploring Stories 25 september Tivoli Vredenburg Utrecht

Alfred Birney en Gustaaf Peek zijn uitgenodigd om op het International Literature Festival Utrecht (ILFU) te komen praten over kolonialisme en de invloed daaruit op de literatuur (“een gesprek op vleugels van historie, kennis en verbeelding”). Gespreksleider is Eveline Rethmeier. Het gesprek op het festival zal plaatsvinden op zaterdag 25 september van 17:00 tot 17:45 uur.

Op zaterdag 25 september vindt de eerste editie van Exploring Stories plaats: een speciale festivaldag op het ILFU gewijd aan de ‘hete hangijzers’ oftewel actuele thema’s van onze tijd. Op Exploring Stories staan onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de kracht van fictie centraal. Een uniek ensemble van buitenlandse en Nederlandse schrijvers gaat hierover met elkaar en het publiek in gesprek, live dan wel online. Onder andere Ayaan Hirsi Ali, Lale Gül, Roxane Gay, Roberto Saviano, Jeanette Winterson, Tahar Ben Jelloun en Alfred Birney staan op het programma van het Utrechtse festival.

Exploring Stories vindt plaats op zaterdag 25 september vanaf 14.00 uur in TivoliVredenburg. Het belooft een walhalla voor literatuurliefhebbers te worden, met een vol programma over uiteenlopende grote thema’s. Bekende buitenlandse en Nederlandse auteurs maken hun opwachting in Utrecht. De Italiaanse journalist en auteur Roberto Saviano (Gomorra) gaat in gesprek met schrijver Désanne van Brederode over waarheid en criminaliteit. De Amerikaanse schrijver en cultuurcriticus Roxane Gay spreekt met interviewer en schrijver Samya Hafsaoui over representatie en privilege. De Britse auteur Jeanette Winterson spreekt met essayist Miriam Rasch over frictie, data en AI: de intelligentie van de toekomst. De Kameroense schrijver Imbolo Mbue (Hoe mooi wij waren, over de strijd van een fictief Afrikaans dorp tegen een Amerikaanse oliemaatschappij) gaat in gesprek met schrijver en regisseur Rebekka de Wit van de voorstelling De zaak Shell. Caroline Lamarche en Manon Uphoff gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van hun romans over ondermijnende relaties en seksueel misbruik. Gelauwerd schrijver en veeltwitteraar Joyce Carol Oates spreekt met auteur Kristien Hemmerechts over hoe taal de wereld vormgeeft. De grootste Marokkaanse auteur van dit moment Tahar Ben Jelloun wordt geïnterviewd door Abdelkader Benali over zijn nieuwste boek Le miel et l’amerture. Met schrijver Lisa Weeda bespreken we de rol van fictie bij het in beeld brengen van de politiek en geschiedenis van een land, in haar geval Oekraïne. Alfred Birney en Gustaaf Peek praten over oud en nieuw kolonialisme. En schrijvers Ayaan Hirsi Ali en Lale Gül spreken met elkaar over het streven naar vrijheid en onafhankelijkheid en de onmogelijkheid van de weg terug.

Zie voor het volledige programma en tickets:

https://www.ilfu.com/evenement/ilfu-exploring-stories/