Doodstraf

alfred birney Een Turkse sigarenboer bekijkt peinzend een Griekse euro die je hem hebt overhandigd. Hij vraagt zich af of die Grieken soms bij Europese Unie horen. Je antwoordt bevestigend en zegt dat Turkije ook tot de Unie kan toetreden. Als het de doodstraf afschaft. De sigarenboer zegt dat dat een smoes is van de EU-landen, dat er hele andere dingen achter zitten. Nou, wat dan? Meneer, ze willen ons niet vanwege ons geloof.

Wanneer later het bericht komt dat Turkije de doodstraf wil afschaffen, schudt de sigarenboer het hoofd. Er zullen altijd mensen zijn die beter doodgemaakt kunnen worden. In mime snijdt hij zijn eigen strot door. Een Hollander hoort het aan en valt hem bij. Hij zou de euro willen afschaffen en de doodstraf willen invoeren. De eerste die aan de galg mag bengelen is de verdachte van de moord op Pim Fortuyn. Een tweede kan hij nog niet bedenken.

De Turkse sigarenboer vraagt hem of er meer Nederlanders zijn die voor de doodstraf zijn.

Ja, wat dacht je? Meer dan de helft van de Nederlanders!

Maar waarom bestaat hier dan niet de doodstraf?

Ik meng me in het gesprek en zeg dat dat komt doordat de Nederlanders geen multiculturele samenleving willen. Wilden ze dat wel, dan konden we naast nieuwe feestdagen ook exotische doodstraffen invoeren. Wat dacht u van het voederen van rapaille aan krokodillen als alternatief voor de galg? Locatie: Hofvijver. Tribunes onder het geboomte. Het water moet wel verwarmd. Anders gaan dood ja, dese boeaja’s uit Indonesia!

Ze kijken me na alsof ze me de guillotine zouden toewensen.

Haagsche Courant, vrijdag 20 september 2002