Cult en hype

Over het verschil tussen cult en hype kan men kort zijn. Cult steekt altijd de kop op vanuit een subcultuur en wordt gevoed door een totaal gebrek aan belangstelling dan wel uiterst negatieve aandacht vanuit commerciële hoek. Een goed voorbeeld hiervan was de band The Sex Pistols: volkomen genegeerd op de radio, geen optreden mogelijk en voortdurende negatieve aandacht voor alles wat met punk te maken had. Toch werden (vrijwel) alle singles van de band al weken van te voren ingekocht door de winkels, puur op grond van bestellingen vooraf, en schoten ze in no time naar nummer 1 posities in de Engelse hitparades. Cultfilms, bands, boeken, enz… ze worden vaak jaren later als belangrijk in de geschiedschrijving opgenomen.

Een hype is eigenlijk het tegenovergestelde: die wordt vaak vanuit commerciële hoek zo veel mogelijk aangemoedigd en gesponsord. Mensen doen aan hypes mee, omdat het populair is. Hierbij kun je denken aan allerlei gadgets, zoals bijvoorbeeld telefoons waarmee je films op kunt nemen. Een hype wordt dus ook gekenmerkt door vergankelijkheid: binnen korte tijd is vrijwel niemand meer geïnteresseerd. Boeken vinden zelden de weg naar de literatuurgeschiedenis.

Cult kan dus worden gezien als een reactie vanuit een subcultuur op ondergewaardeerde produkten, waardoor tijdelijk grotere belangstelling voor het produkt ontstaat dan op grond van objectieve kwaliteiten verwacht zou mogen worden. Cult geniet uiteindelijk blijvende belangstelling. Hype is het gevolg van overwaardering van een produkt door overmatige commerciële belangstelling. Dit leidt tot een grote belangstelling voor het produkt, die even snel weer weg ebt als ze is opgekomen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog