Bewerking van De tolk van Java straks in 50 theaters te zien

Hummelinck Stuurman Theaterbureau is bezig met de repetities van de toneelbewerking van De tolk van Java door Ignace Cornelissen. Voor de regie tekent Olivier Diepenhorst. De cast bestaat Benja Bruijning, Marie Louise Stheins, Martijn Apituley en Denise Aznam.

Na schitterende vertolkingen van Max Havelaar, Heren van de Thee en De Stille Kracht sluit producent Hummelinck Stuurman haar vierluik over ons koloniale verleden in Nederlands-Indië af met De tolk van Java. Dit verhaal over vaders en zonen, naar de prachtige, autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney, laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Alan’s gezin en zijn jeugd worden bepaald door een tirannieke vader. Wanneer Alan diens vroegere dagboeken over zijn leven in Indië gaat lezen, wankelen echter zijn sarcasme en haat. Is begrip mogelijk?

Voor meer informatie en de speellijst click hier.

Impressie boekpresentatie Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005 – 2011

11 april 2019 werd bij Boekhandel De Vries van Stockum te Den Haag het boek Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005 – 2011 gepresenteerd, met medewerking van redacteur Ad van den Kieboom, de schrijvers Kees ’t Hart en Gustaaf Peek. Het geheel werd omlijst door flamenco-gitaarspel van Michael Birney, de zoon van de schrijver. Tijdens de borrel met hapjes vormde zich een lange rij voor de auteur om het aangeschafte boek te laten signeren.

Fluiten in het donker: De kloof

De vierde editie van Fluiten in het donker is een samenwerkingsverband van de drie omroepen AVROTROS, NTR en VPRO, het NPO-fonds en het Nederlands Letterenfonds. Dit jaar staat de editie van Fluiten in het donker in het teken van monologen van schrijvers rond het thema de kloof. Alfred Birney schreef Hallucinair ritueel, dat wordt uitgezonden als aflevering 6 in een podcastuitzending van 12 minuten vanaf woensdag 19 december. Nacht vrijdag 28 op zaterdag 28 december op Radio 1 van 00:00 – 01:00. Alfred Birney’s hoorspel Fluiten in het donker met aansluitend een interview met de schrijver in VPRO’s Nooit meer slapen.